Termésfokozó bio anyagok kritikája


Biokert kialakítására nincsenek varázsszerek. Bár a piac tele van olyan anyagokkal, melyekről azt állítják, hogy, hogy csodát tesznek, de ezek az anyagok önmagukban átverések. Nem állítom, hogy mindegyik haszontalan, de azok a termékek, amelyek mellől „véletlenül” lehagyják a részletes használati utasítást, és alkalmazás feltételeit, arról messziről bűzlik az átverés.

Mire gondolok? Nézzünk egy példát!

Megszámolni se lehet, hogy hány olyan anyagot forgalmaznak, melyekről azt állítják, hogy a talajba juttatva olyan folyamatokat generálnak, melyektől a növények egészségesek, szép nagyok lesznek, bő terméssel és kiváló beltartalommal, íz világgal, úgy hogy nem kell műtrágyáznunk, tápoldatoznunk. Ezekben a szerekben van is ráció, lehetőség, mivel zömében olyan mikroorganizmus koncentrációk, melyeket a talaj természetes állapotukban is bőségesen tartalmaz. Ott vannak a mi talajunkban is, vagy legalábbis egykor ott voltak. Ma már, vagy kipusztultak, vagy annyira lecsökkent a számuk, hogy komoly hatást nem tudnak kifejteni. Megvan annak az oka, hogy mitől következett be a pusztulásuk, de erről egy későbbi cikkben fogok írni. Címszavakban csak annyit, hogy ilyen ok lehet a talaj pH változása, levegőtlensége, állandó forgatása (ásás), szerves anyagok hiánya. Ezek az élő szervezetek a talajban elérik, hogy a szerves anyagok olyan formába kerüljenek, melyeket a növények fel tudnak venni. Ezt többféleképpen képesek elérni, a két legfontosabb:

  • felvehető formára bontják, alakítják a szerves,- ásványi anyagokat, ezt táplálkozásuk során teszik,
  • kötődnek a növényhez, többnyire a gyökérhez és elősegítik a felvételt.

Ahhoz, hogy eredményesen tudjanak dolgozni ezek a hasznos talajlakók:

  • szükségük van olyan anyagokra, amiket át tudnak alakítani, mivel maguk is ezekből az anyagokból élnek, ezért egyszerűen úgy is fogalmazhatnék, hogy kaja kell nekik,
  • másrészt olyan külső körülmények kellenek, amelyben élni tudnak (pH, víz, hő, levegő, tápanyag, fény, társak).

Akkor most kérdezzük meg, hogy az én talajomból mért hiányoznak ezek a mikroorganizmusok?

Nyílván azért, mert valami nem volt meg a számukra, ezért kipusztultak, vagy kritikusan lecsökkent a számuk.

Mi történik, ha ilyen talajba mesterséges úton bejuttatom őket?

Természetesen ugyanarra a sorsra jutnak, mint az elődök. Elpusztulnak. Hiába vesszük hát drága pénzen és nyomjuk be a talajba őket, ha előtte nem teremtjük meg számukra az életfeltételeket. Képzeljük el, ha olyan mikroorganizmus szert adunk a talajba, amely az ott található szerves anyagból készít felvehető tápanyagot, de a talajban nincs, vagy kevés az átalakítható szerves anyag, akkor vajon mi értelme az egésznek? Lesz látható eredménye? Szoktak bennünket tájékoztatni az ilyen szereket forgalmazók, hogy mik lehetnek a termékük buktatói? Egy fenét. Számukra a pénz a lényeg.

A biológia szemléletű kertészkedés nem egy fura valami. A természet egyszer már kitalálta, nekünk nem kell mást tenni csak újból felfedezni, és alkalmazni a saját adottságaink mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s